Bun venit în comunitatea Răgaz!
"Vulnerabilitatea nu înseamnă doar să cunoști victoria sau înfrângerea, ci să înțelegi că ambele sunt necesare; înseamnă să te implici cu toată ființa în ceea ce faci." - Brené Brown
Ne bucurăm că ne ești alături!
Fiind primul articol o să începem prin a-ți povesti cum am ajuns să creăm mica, dar sufletista noastră comunitate, unde ne aflăm acum și care este misiunea noastră pentru viitor.
Este o poveste despre vulnerabilitate. Nu doar a noastră, Vlad și Andreea, ci și a ta, pentru ca ai avut încrederea și curajul să îți dezvalui apasările, preocupările și fricile, fără pretenția de a primi ceva la schimb, ci cu speranța că gestul tău ar putea ajuta la a face viața cuiva mai ușoară, cândva.
Indiferent că ai completat formularul, ne-ai susținut public sau privat sau pur și simplu te-ai abonat la newsletter, îți spunem acum, cu toată sinceritatea: Ai recunoștința și respectul nostru.
Bine ai venit în comunitatea Răgaz!
Navigând un ocean de durere
Aceasta este povestea despre cum a luat naștere ideea Răgaz și cum a evoluat într-un țel de a ajuta românii să fie mai calmi.
Mamei mele i-a fost întotdeauna greu să-și găsească liniștea, mai ales după moartea tatălui meu. Am vrut să o ajut, așa că, în mod firesc, i-am recomandat meditația, pentru că așa reușesc eu să mă mențin pe linia de plutire. Dar toate aplicațiile de meditație erau în engleză, iar cu scena de mindfulness existentă în România nu rezona. Am decis atunci să construiesc aplicația de meditație go-to pentru români, Răgaz. Împreună cu soția și partenera mea, Andreea și cu restul echipei de la Space Magic am creat o viziune pentru o aplicație concepută pentru oameni obișnuiți și o comunitate care încurajează construirea unor obiceiuri sănătoase.
Cu entuziasm, ne-am apucat de treabă. Plan de afaceri, branding, design, audio, app, marketing și multă, multă cercetare. Eram poate la jumătate când s-a întâmplat inimaginabilul. Una dintre problemele de sănătate ale mamei s-a înrăutățit. Până să ajung să o strâng în brațe o ultimă oară, a fost dusă cu ambulanța la ATI. Înainte am vorbit cu ea prin apel video și am reușit să o convingem să meargă la urgențe. A acceptat, cu multă reticență. Urma să fie ultima oară când vorbeam cu ea.
Mulți dintre voi știți din proprie experiență cât de devastator este să treci prin așa ceva. Vinovăția este inevitabilă și foarte greu de dus. Pentru mine a existat un strat în plus, deoarece chiar credeam că mindfulness-ul o va ajuta să își îmbunătățească sănătatea (nu doar cea mintală). Credeam că o să reușesc să o salvez, dar am eșuat. Din fericire, am reușit să procesez o mare parte din vinovăție. Dar în perioada aceea, aproape abandonasem proiectul. Ce rost mai avea? Mama murise. Proiectul murise și el odată cu ea...
Dar pe măsură ce trecea timpul și îmi procesam mai mult durerea, am început să observ cât de mulți români se confruntă zilnic cu astfel de probleme. Mulți avem probleme cu furia. Ne ignorăm depresia. Bem pentru a ne masca anxietatea. Nu mergem la terapie pentru că nu suntem "nebuni". Dar nu este obligatoriu să fim așa. Mi-am dat seama că nu doar mama mea avea nevoie de Răgaz, ci și mama ta. Cu toții avem.
Ne-am dat seama că trebuie să continuăm. Am inceput să credem iar în viziunea noastră de a crea o comunitate. Ne-am imaginat că Răgaz poate fi un loc unde românii se vor putea refugia atunci când le este greu. Că poate fi o resursă pe care o pot împartăși cu cei dragi care trec prin momente dificile. Așa cum ne-am dorit să ii oferim mamei mele. David Kessler vorbește despre cum după ce pierzi pe cineva drag, ajută dacă găsești o însemnătate în moartea lor. Pentru mine și pentru Andreea, Răgaz este acea însemnătate. Este modul nostru de a onora memoria mamei mele.
Rămâne povestea
Mama nu a apucat să folosească aplicația, dar alții vor putea. Ne-am zis că chiar dacă am fi singurii oameni care chiar ar folosi-o, tot ar fi un câștig uriaș. Pentru că e ce și-ar fi dorit pentru noi.
Dar într-o zi s-a întâmplat ceva neașteptat. Cu o oarecare spontaneitate, dar cu multă reticență, am anunțat pe LinkedIn la ce lucrăm. Reacțiile au fost nemaipomenite. Valuri de susținere, oferte concrete de colaborare, aprecieri sincere și feedback valoros au venit peste noi parcă intr-o clipită.
Deodată, nu mai facem asta doar pentru noi ci pentru o întreagă comunitate, care a trecut de la stadiul de vis frumos la realitate. Sunteți reali și sunteți acum, aici, cu noi. Încă se simte ca un vis frumos, dar nu mai e doar atât. O să-mi ia ceva să mă obișnuiesc cu asta.
Mulți dintre voi ați completat deja formularul de 1 minut și ați oferit feedback. Ne ajută enorm să înțelegem nevoile voastre și să ne adaptăm în consecință. După doar o zi, am identificat deja 2 puncte de interes, care ies clar în evidență. Vă spun mai jos unde o să împărtășim cu voi aceste informații. Cert este că se dovedește a fi o unealtă indispensabilă în dezvoltarea aplicației.
Media de vârstă corespunde în mare bulei din LinkedIn căreia ne-am adresat, așa că nu sunt mari surprize aici, dar pentru noi este o informație utilă pentru că ne validează unele ipoteze care, în cele din urmă, se vor traduce într-o experiență a utilizatorului mai plăcută.
O altă validare constă în faptul că mulți dintre voi sunteți interesați de domeniul mindfulness-ului, dar nu sunteți neapărat experimentați. Deși aici nu este un eșantion semnificativ, se observă o tendință încurajatoare.
Oarecum surprinzător este că de departe cei mai mulți dintre voi ați bifat "Vreau să găsesc echilibrul emoțional". Asta este o informație foarte utilă și cu siguranță va avea prioritate pentru noi ca problemă ce trebuie rezolvată.
O validare absolută este problema cu care ne comfruntăm și noi cel mai mult în practica noastră: formarea și menținerea unui obicei. O să împărtășim cu tine săptămâna următoare diverse unelte și metode pe care noi le-am găsit utile.
Dar cel mai mult ne-au bucurat mesajele text lăsate de o parte dintre voi. Vreau să las aici o parte dintre ele care ne-au plăcut în mod special:
"A ajunge la meditație presupune o educație și informare în acest sens, explicată în așa fel încât mintea să poată face conexiunile necesare și să determine dorința de a practica meditația."
"A fi calm nu e doar despre meditație. A îți găsi calmul, liniștea, relaxarea depinde de factori interni care sunt extrem de variați (în funcție de vârstă și experiențele de viață repetate)"
"Apreciez proiectul si cred ca este minunat sa ajuti oamenii sa ajunga la acel seren peace of mind. si eu trec prin doliul pierderii mamei, tot dupa o boala necrutatoare. asa ca i can easily relate. o carte care m-a ajutat pe mine este: Grief Works - Julia Samuel. Spor in toate."
"Imi doresc tare mult sa se adreseze si copiilor de diverse varste"
Răspunsurile sunt foarte valoroase pentru că subliniază probleme reale. Scopul nostru este să implementăm o soluție care să adreseze aceste probleme, dacă nu chiar să le rezolve. Am adaugat între timp câteva întrebări noi. Te invităm, dacă găsești timp, să răspunzi și la ele. Ne ajută în mod special să dezvoltăm aplicația.
Și că tot veni vorba, aplicația arată cam așa:
În momentul de față, poți testa aplicația atât pe Android cât și pe iOS. Vom dezvălui în curând mult mai multe, așa că stați cu ochii pe canalele noastre, momentan newsletter-ul, Instagram și LinkedIn. Lucrăm actualmente la strategia pentru Facebook și TikTok, dar vor fi mai multe.
Orizonturi
Mulțumesc că ai rămas până aici! Știu că a fost mult, dar sunt foarte multe de spus. Pregătim doze mai mici pentru săptămânile care urmează.
În perioada următoare ne vom concentra pe două lucruri:
- Să vă oferim înapoi valoare. Avem multe de împărtășit, lecții învățate pe pielea noastră, resurse și unelte care știm că vă vor fi de folos.
- Să ajungem la cât mai mulți oameni, exact ca voi, pentru că voi sunteți minunați! Orice mână de ajutor pe care o puteți oferi în direcția asta ne-ar fi de mare ajutor tuturor.
Pe termen lung, ne dorim să normalizăm mindfulness-ul pentru români. Vrem ca atunci când simți un dezechilibru emoțional, în orice formă, să ai mereu soluția de a folosi Răgaz. Ne dorim sa construim împreună cea mai mare comunitate dedicată mindfulnessului din România. Vrem să învățăm să fim mai calmi, împreună.
Pe termen scurt, inaugurăm acest blog, unde vom posta la început variante ușor modificate ale unor articole din newsletter, ca și acesta. Nu vor apărea toate, așa că dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă, te invit să te abonezi acum.
Îți doresc să ai parte de liniște în suflet! Pe data viitoare.